Obrázek školy

Historie základní školy

Nejstarší historie školy v Chuchelné

Historie naší školy zachází až do 18. století (1764), kdy se začalo nepravidelně učit. První školu postavil kníže Karel Lichnovský, a to nákladem 2400 marek. Ta měla jen jednu učebnu, učitelský byt o dvou pokojích, chlév pro dobytek a kůlnu. V roce 1900 bylo rozhodnuto o přestavbě budovy školy, protože přestala prostorově vyhovovat. V té době navštěvovalo školu 100 žáků.

Škola v letech 1920 – 1945

25. května 1921 byl schválen pozemek na stavbu nové školy.Stavbu umožnily příspěvky od zemské správní komise v Opavě (75 tisíc Kč) a okresní školní rady v Hlučíně. 13 srpna 1925 byla slavnostní mše ku příležitosti otevření nové budovy školy. Stará škola byla prodána ve veřejné dražbě.

Poválečné období školy do r. 1958

28. září 1945 již navštěvovalo naši školu 124 žáků. V roce 1948 se zavedla osmiletá povinná školní docházka. V Chuchelné se takovýto typ školy ustavil v roce 1951. Škola sídlila na zámku v budově Domu kavalírů. Do obvodu této školy již patřily i okolní obce. Prostory, v níž škola sídlila, byly zcela prostorově a technicky nevyhovující, a proto byla v roce 1953 – 54 prosazována myšlenka postavení nové školní budovy. Se stavbou po přípravných pracích bylo započato v dubnu 1956 a termín ukončení byl stanoven na 1.9.1958.

Nová škola a současnost

31.8.1958 byla poprvé otevřena nová škola na ulici Komenského. Slavnostního otevření se zúčastnil náměstek ministra školství a kultury, předseda ONV, ředitel školy z Východné a další hosté.Vyučování v nové škole začalo 13. října 1958 až po nastěhování všech potřebných věcí. V roce 1959 bylo osázeno okolí školy a v březnu 1960 byl založen ovocný sad. Bylo zde vysázeno 150 stromů a 50 keřů. K velmi pěkné a dobře vybavené škole patřila i drůbežárna založená ve školním roce 1959-60, o kterou pečovaly děti z pionýrské organizace za pomoci učitelů. V rámci ateistické výchovy v 60-letech bylo zavedeno nedělní zaměstnání pionýrů. Ve šk. roce 1963-64 zde působilo 11 zájmových kroužků (gymnastický, výtvarný, přírodovědný, maňáskový, dramatický, pěvecký, fotografický, trubačů, šachový, stolního tenisu, dovedných rukou). V průběhu posledních čtyřiceti let prošla škola několika stavebními úpravami a rekonstrukcemi. Za největší považujeme zřízení počítačové učebny, na jejímž vybavení se podíleli i samotní žáci vítězstvím v soutěži, kterou úspěšně organizoval Mgr.Jiří Joško.

Vzhledem k neutěšenému stavu školního hřiště započaly v roce 2001 přípravné práce na jeho rekonstrukci. Byla zpracována studie a projektová dokumentace.V roce 2003 získala Rada školy dotaci ministerstva financí a poté byla zahájena jeho rekonstrukce. K slavnostnímu otevření hřiště došlo 25.9.2004 za účasti poslance Sněmovny ČR pana A. Macháčka, starosty obce Ing. J. Kubného a ředitele školy Mgr. P. Pekárka. Otevření hřiště se zúčastnili také starostové a ředitelé okolních škol. Pro žáky naší školy bylo připraveno sportovní odpoledne, kterého se zúčastnila také sportovní družstva žáků okolních obcí. Sportovní areál je využíván nejen v hodinách tělesné výchovy, ale i mimo vyučování. Je zpřístupněn široké sportovní veřejnosti, jsou zde organizována okrsková kola atletických soutěží a je využíván k organizování zábavných akcí pro děti a mládež.

V průběhu školního roku 2004/2005 byla započata výměna školního nábytku –lavic, židlí a kateder, opavskou firmou Klassa. Nejprve byly vybaveny třídy nižšího stupně a ve školním roce 2005/2006 také třídy vyšších ročníků. O jarních prázdninách byly do tříd umístěny nové moderní tabule a ke konci školního roku bylo do všech tříd a učeben zavedeno připojení na internet. Také v počítačové učebně došlo k rozšíření a rekonstrukci počítačové sítě. V současné době zde mohou pracovat žáci na dvaceti počítačích.

Protože školní kuchyně nesplňovala požadavky Evropské unie, bylo nutné provést její rekonstrukci. S přípravami bylo započato ve školním roce 2004/2005. Proběhla řada jednání, byl zpracován projekt a vybrána firma, která rekonstrukci prováděla. Vlastní práce byly zahájeny 15.6.2006 a stavba byla zkolaudována 26.9.2006. K novému zahájení provozu došlo 4.10.2006. Školní kuchyně je rozšířena o nové prostory z bývalého služebního bytu. Má oddělené sklady a také oddělené plochy pro činnosti přípravy jídel. Zařízení kuchyně je vybaveno moderní technologií – jsou zde dva konvektomaty, elektrický a plynový kotel, smažicí elektrická pánev, myčka, lednice a mrazící boxy pro uskladnění potravin. Ve výdejně obědů jsou dva vyhřívané zásobníky na talíře a ohřívací vozíky na výdej jídel.

Součástí rekonstrukce jídelny bylo vybudování nové cvičné kuchyně pro výuku žáků. Je umístěna v suterénu pod školní kuchyní. Zcela nově byla vybavena učebnami čtyřmi kuchyňskými linkami, elektrickými sporáky a sociálním zařízením. První výuka zde proběhla 14.11.2006.

Rada školy

V září roku 2001 vznikla z iniciativy rodičů Rada školy. Pracovala ve složení: předseda RŠ – Mgr. Martina Jakšová, členové – Mgr. Monika Slivková, Ing. Ivo Žídek, Milan Sněhota, Rudolf Honěk, Milada Meinhardová.

Od října 2003 pracuje rada školy ve složení: předseda RŠ – Mgr. Martina Jakšová,

členové – Mgr. Marie Hájčíková, Stanislav Drastík, Jana Kroutilová, Kristina Fojtíková, Milada Meinhardová.

S účinností od 1.1.2006 došlo ke změně názvu Rada školy na Školská rada. Od tohoto data pracuje ve složení: předseda ŠR – Mgr. Marie Hájčíková, členové – Ing. Hana Nábělková, Mgr. Eva Neubertová, MUDr. Michaela Hradilová, Zuzana Bedrunková, Dalibor Ficner.

Od 1.1.2009 pracuje rada školy ve složení: předseda ŠR – Mgr. Marie Hájčíková, členové – Pavla Krakovková, Ing. Michael Nábělek, Mgr. Eva Neubertová, Marcel Zajíček, Bc. Petr Zemánek.

Od 1.1.2012 pracuje rada školy ve složení: předseda ŠR – Mgr. Marie Hájčíková, členové – Pavla Krakovková, Mgr. Alena Němcová, Mgr. Eva Neubertová, ing. Marcel Zajíček, Petra Kurková.

Školská rada pro období 2015 -2017 bude pracovat ve složení: předseda ŠR – Mgr. Marie Hájčíková, členové – Pavla Krakovková, Petra Langrová, Jaromír Musila, Eva Neubertová, Vladislava Plačková.

Školská rada 2018 – 2020: předseda ŠR – Mgr. Jaromír Musila, Mgr. Eva Ostárková, Pavla Krakovková, Petra Langrová, Mgr. Alena Němcová, Karla Zajíčková.

Školská rada 2021 – 2023: předseda ŠR – Mgr. Jaromír Musila, Mgr. Eva Ostárková, Pavla Krakovková, Petra Mrovec Langrová, Ladislav Červinka, Karla Zajíčková.